Po raz dwunasty Śląska Organizacja Turystyczna organizuje Festiwal "Śląskie Smaki", który odbędzie się 11 czerwca w siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny. Drużyny zawalczą o tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz o złoty, srebrny czy brązowy durszlak. Do konkursu mogą zgłosić się zarówno amatorzy jak i profesjonaliści, a także uczniowie szkół gastronomicznych.
Łącznie mogą wziąć udział 24 drużyny ( po 8 z każdej kategorii). Drużyna amatorów może składać się z 1 do 4 osób, zaś drużyna profesjonalistów i szkół ponadgimnazjalnych z 1 do 2 osób. Zgłoszenia przyjmowane są do 12 maja br.
KARTA ZGŁOSZENIA PROFESJONALIŚCI
KARTA ZGŁOSZENIA SZKOŁY GASTRONOMICZNE
Festiwal "Śląskie Smaki" to jedyna w swoim rodzaju okazja do poznania najlepszych smaków województwa śląskiego. Drużyny uczestniczące w konkursie kulinarnym przygotowują tradycyjne potrway kuchni śląskiej, jurajskiej czy beskidziekij. W trakcie imprezy promują się lokale Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki", a po kulinarnych doznaniach przychodzi czas na atrakcje kulturalne - największą z nich jest występ Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny, który w tym roku jest także współorganizatorem Festiwalu.
Program Festiwalu:
12:00-15:000 - konkurs kulinarny (w tym czasie występy artystyczne na scenie oraz stoiska promocyjno-sprzedażowe restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki)
16:00 - uroczyste ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród.
17:00 - pokaz kulinarny w wykonaniu Remigiusza Rączki
18:00 - występ Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk".
Więcej informacji na stronie Festiwalu - www.slaskiesmaki.pl