Rozgrzej piec do czerwoności
Wbrew pozorom poprawne rozpalenie w piecu wcale nie jest proste. Zadymienie, częste wybuchy (słabsze lub mocniejsze) w samym piecu czy przewodzie kominowym mogą świadczyć o tym, że nieprawidłowo rozpalamy w piecu.
Komin oraz piec, jak wszystkie maszyny pracujące, muszą być utrzymywane w należytej czystości. Szczególnie dotyczy to komina, który powinien być regularnie, przynajmniej cztery razy w roku czyszczony przez kominiarza. W większości przypadków problemy z rozpalaniem biorą się właśnie z powodu niedrożności przewodu kominowego, bądź samego pieca. Podczas procesu spalania wytwarza się sadza, która pozostaje na ściankach komina i pieca, z czasem coraz bardziej zatykając drożność i zmniejszając „ciąg” pieca.
Najważniejszą zasadą rozpalania jest stopniowa kontrola ognia, tak aby rósł w stałym tempie i nie został przygaszony. W piecu musi być widoczny płomień. Brak płomienia świadczy o zbyt niskiej temperaturze, w której nie mogą prawidłowo spalać się palne gazy, co może grozić nie tylko wybuchem, ale również przyśpieszyć proces osadzania się komina i pieca. Niepoprawne rozpalanie w piecu grozi szybszym zużywaniem się pieca, przewodu kominowego, a w skrajnych wypadkach może doprowadzić do wybuchu mogącego zniszczyć komin czy też piec.
Pamiętaj:
- Kupuj lepszy węgiel. Starczy na dłużej.
- Nie pal śmieci.
- Grzej długo, ale słabo. A nie mocno i krótko.
- Naucz się właściwie obsługiwać swój piec.
- Nie żałuj piecowi powietrza.
- Czyść komin i wnętrze pieca.